2014. február 3., hétfő

A "tökéletes" aranymosó pad

Milyen lenne a jövőben a "tökéletes", hagyományos aranymosó pad/szér?

Ez a kérdés alapvető, főleg, ha felmerül bennünk az, hogy posztós padot építsünk.
De milyet is?
Azt gondolom, hogy végignézve a fellelhető irodalmat, igen kevés a fejlődésre utaló jel, 
pedig voltak és vannak is újító szándékú fejlesztések.
Az elterjedésüknek eddig az szabott határt, hogy az emberek nem ismerték egymást, 
vagy csak messziről, látásból, és minden aranymosó titkolózott valamelyest...
ezt szeretném, ha megtörnénk! 
Nem csak azért mert a jövőbeni generációknak is életben kellene tartani ezt az ősi hagyományt, 
hanem mert a kezdők többsége megkérdezi ezt, még akkor is, ha már elolvasta az alapokat.
"Milyen padot építsek?"

A pad alapanyaga majdnem mindegy. 
Ne eressze át, és ne szívja magába a vizet!
Alapvetően 50-60 cm széles 1,2-1,8 m hosszú, nagyjából 5cm-es oldalfalakkal.

Nem ez a kérdés, hanem a rosta és az evvel kapcsolódó részek.

A saját meglátásaimat írom, aztán mindenki leírhatja a véleményét a fórumban és olyan padot készít, amilyet akar. 
:)

Etető.
Nem tudom, hogy mi a régi elnevezése, így ezt használom. 
Szerintem az egyik legfontosabb újító elem egy szérnél. 
Miért? 
Mert a szérelendő anyag ebbe kerül és ide öntjük a vizet, 
ami azonnal fellazítja és megáztatja a sódert, segítve a rostára kerülést,
 és a rostán való akadálytalan osztályozódást.
Ez miért jó? 
Mert a hagyományos rostára öntött víz át kell üsse a rostán lévő anyagot, 
hogy az alatta elhelyezett vízálló lapon (nylon) elindulva megkezdődjön a szérelés tényleges folyamata.

Azonban a rosta sem felesleges, csak nem a paddal egy síkban kell elhelyezni. 
Szögben...ez a szög 45-60 között kell legyen valahol, de a lehető leglaposabb, 
ahol még megfelelően tisztul a rosta a nagyobb kövektől.
Ennek kikísérletezéséhez egy állítási lehetőség nem árt erre a részre.

Úgy kell elhelyezni, hogy az etetőből kifolyó fellazított anyag a rosta elejére rögtön felkerüljön, 
ne tudjon megúszni egy kis szemcse sem a nagy vízáram segítségével. 
Itt láthatjátok ennek az etetőnek egy verzióját Gizmoguru padján.

A használat során azonban több fejlesztési lehetőséget láttam/láttunk.
Az etető nem elég öblös, így a felhordott víz hatalmas slunggal és szinte már a rosta aljára bukik, 
ami előirányoz bizonyos mértékű veszteséget.
A rosta szöge túl nagy. 
Ezen kívül a rosta mögé egy lapos fémlemezt érdemes tenni, 
hogy a rostán átcsorgó víz ne közvetlenül a padra ömöljön, mert ott buborékot képez, 
ami nem kívánatos a padon, valamint így később kezdhet meg csak a szétválasztódás, 
mert a bezúgó víz szétcsap, ami az oldalfalak hiánya miatt további veszteséget okozhatnak.

Tehát egy lemez a rosta keretének aljára, kb. 3-4 cm-re a rosta szövettől.
Ennek vége a pad elejére terelje az anyagot. 
Mi előnyünk származik még ebből?
Laposabb dőlésszög...alacsonyabbra kell emelni a sódert és a vizet is! :)
Emellett a hosszú "sleek plate" elkezdi a szérelést, azaz elkezdődik a szemcsék ülepedése, 
ami azért jó, mert a vízzel való együtt mozgás során a könnyebb szemcsék gyorsabban mozognak,
 és így elhagyják a nehezebb szemeket, melyek zavartalanabbul juthatnak a posztóra.

Az etetővel jóval gyorsabb munka érhető el,
valamint kevesebb víz kell azonos sóder mennyiségéhez.
Ez sem elhanyagolható szempont, hiszen egyelőre még mindig csak ezt a fajta mosást ismerik el a bányahatóságok kézinek. 
Amit még lehetőségként láttam, és Gizmoguruval kipróbáltunk, 
hogy a lemezről a padra egy sűrűbordás gumiszőnyegen kersztül jut a posztóhoz az anyag. 
Így a gyorsabb vízáram segítségével elérhető, 
hogy az előtét gumisávon kiüljenek a leginkább ülepedni "vágyó"  aranyszemcsék.

Ez aztán azért jó, mert ezt az anyagot külön gyűjtve, szinte már tisztítani sem kell a későbbiekben. :)

Jó pad építést mindenkinek!

Amennyiben tetszett a cikk, 
kérlek segítsd a terjedését egy megosztással a G+-on, Facebook-on, 
vagy egyéb közösségi platformokon, fórumokon!
Csatlakozz közösségünkhöz a Facebook-on:

BLAtti/PENGE

Ui: A kész padokról és használatukról a fórumba töltsétek fel a képeket, 
hogy mások is együtt örülhessenek veletek és mellette megoszthassátok a saját tapasztalataitokat is.